Chileense pesoDe Chileense peso is de munteenheid van Chili. Dit land staat bekend als het meest stabiele land wat economische situatie betreft van Zuid-Amerika. Dit betekent dat van alle Zuid-Amerikaanse valuta de Chileense peso de meest veilige is om mee te ruilen. De stabiele economie biedt echter geen tegenwind voor de alsmaar stijgende inflatie in het land. De ingrepen van de Chileense overheid hebben er nu echter wel voor gezorgd dat de inflatie stabiel groeit. Dankzij de inflatie zijn de producten zo veel duurder geworden dat het op een gegeven moment niet meer nodig was om met centen te betalen. Deze centen werden in het Chileens centavos genoemd. In 1984 zijn deze echter afgeschaft. Momenteel is de kleinste eenheid van de Chileense peso 1 peso. De kleinste hoeveelheid van de biljetten bedraagt 500 peso. Aangezien deze hoeveelheid ook al op munten beschikbaar is heeft de Chileense overheid besloten om te stoppen met het drukken van de biljetten van 500 peso. Deze zijn echter wel nog geldig als betaalmiddel in het land. Het grootste biljet dat geldig is als betaalmiddel in het land heeft een waarde van 20.000 Chileense peso.

Voor de peso

In Chili hebben ze niet altijd de peso gehad. In de tijd van Spaanse bezetting maakten ze gebruik van de Spaanse escudo. Zelfs nadat de Chilenen onafhankelijk waren hebben ze deze munteenheid nog een tijdje gebruikt. In 1851 is alsnog de Chileense peso ingevoerd. Deze valuta wordt momenteel nog steeds gebruikt in het land. Er zijn echter wel verschillende versies van de munt geweest. In 1960 werd er een grote wissel ingevoerd, waarbij de condor (10 pesos) werden ingewisseld door de escudo. Hierbij werd een verhouding aangehouden van 1000 pesos voor 1 escudo. In 1975 werd de Chileense peso weer met een verhouding van 1000 staat tot 1 ingevoerd. Deze munteenheid wordt tot op de dag van vandaag gebruikt.

Chileense economie

De Chileense peso is de drijfveer achter de economie van het land. De economie van Chili draait voornamelijk op import en export. De belangrijkste grondstof die het land exporteert is koper. Chili is verantwoordelijk voor een derde van de complete koperhandel in de wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de koers van de Chileense peso afhankelijk is van de vraag naar koper. Het is echter niet altijd zo geweest dat de economie van Chili zo stabiel was. Het land heeft namelijk een zeer lange tijd geen open markt gehad. Pas in 2002 werden er verdragen met onder andere de Europese unie gesloten voor vrije handel. Sinds het begin van deze eeuw neemt de handel met het land dan ook hard toe. De grootste bron van inkomsten is voor het land nog altijd de export van koper en andere grondstoffen. Chili probeert steeds meer buitenlandse investeerders aan te trekken, om de economie minder afhankelijk te maken van de grondstoffen. Naast de delving van en handel in grondstoffen bestaat een groot deel van de economie uit landbouw, bosbouw en visserij. Deze producten zijn echter voor het grootste deel voor binnenlands gebruik bestemd.