Franse frankDe Franse frank was, voordat de euro ingevoerd werd, het geldige betaalmiddel in Frankrijk. In 2002 werd deze munteenheid echter vervangen door de Europese munt, de euro. Iedereen die nog Franse franken over had kon deze toen inwisselen voor de nieuwe betaaleenheid. Al het geld dat op bankrekeningen stond werd automatisch omgerekend met een wisselkoers van 100:15,24. Voor iedere honderd Franse Frank kreeg iemand dus vijftien euro en vierentwintig cent terug. Voor veel mensen was dit even schrikken, want het leek alsof iedereen opeens veel minder geld had. Hier was iedereen echter snel aan gewend, aangezien de prijzen in de winkels ook opeens een stuk lager werden. Toch heeft het nog jaren geduurd voordat de meeste mensen stopten met het omrekenen van de koersen. Sommige mensen, vooral diegenen die tientallen jaren met de Franse frank betaald hebben, rekenen de euro nog steeds terug naar de oudere munt.

De voorganger van de Franse frank

Voordat de Franse frank ingevoerd werd in de vorm zoals de meeste mensen die kennen heeft Frankrijk ook nog een andere frank gehad. Dit betaalmiddel werd voor 1960 gebruikt. In dat jaartal werd de frank vervangen, waarbij er voor iedere nieuwe frank 100 oude frank ingeleverd moesten worden. Hierdoor werd de betaling meteen een stuk makkelijker, omdat er niet meer met zo’n grote getallen gerekend hoefde te worden. Voor dat deze oude frank ingevoerd werd had het land echter nog Franse ponden als betaalmiddel. Deze waren al geldig vanaf de middeleeuwen. Deze munteenheid werd zes jaar na de Franse revolutie ingewisseld voor de eerste Franse frank. Dit gebeurde in 1795.

De frank in de voormalige koloniën

Frankrijk heeft vroeger meerdere koloniën gehad in met name het westen van Afrika. In deze landen hebben ze toen ook de Frank ingevoerd als betaalmiddel. In maar liefst veertien landen wordt de Frank nog gebruikt, weliswaar in twee versies. Er is namelijk een CFA-frank BCEAO en een CFA-frank BEAC. Op de wisselbeursen wordt echter maar gebruik gemaakt van één overkoepelende naam voor deze munten, namelijk de XAF. De waarde van beide CFA-franken is dus gelijk. Deze waarde blijft ook gegarandeerd door Frankrijk. Aangezien deze voormalige koloniën namelijk niet meer tot Frankrijk behoren maken zij ook geen onderdeel uit van Europa. Ondanks dat Frankrijk is overgestapt op de euro zullen deze Afrikaanse landen het moeten blijven doen met de franken.

Franse franken inwisselen
In alle Europese landen die gebruik maken van de euro als betaalmiddel geldt dat nog meerdere jaren na de invoering van de euro de oude munten en biljetten ingeruild kunnen worden. Ook in Frankrijk is dit dus het geval. Als u nog beschikt over Franse franken kunt u deze nog altijd inwisselen bij de Centrale Bank van Frankrijk. Dit geldt echter niet meer voor de munten, alleen biljetten kunnen nog ingeruild worden. Ondertussen zijn de Franken ook al verzamelaars objecten geworden, waardoor u deze soms voor meer geld kunt verkopen dan ze eigenlijk waard zijn. Het is dus altijd raadzaam om te kijken wat een muntenverzamelaar wilt bieden voor uw oude Franse franken.