Italiaanse lireDe Italiaanse lire is de oude munt van de Italiaanse republiek. De munt werd niet alleen gebruikt in Italië maar ook in de ministaten San Marina en Vaticaanstad. Het woord lire is afgeleid van het woord libre, wat weer pond betekent. Net zoals op veel andere valuta stonden er op de lire ook vaak spraakmakende personages uit de geschiedenis van het land. De lire was destijds niet de sterkste munt, dit werd veroorzaakt door de jarenlange hoge inflatie in Italië. Het was zelfs zo dat de Italiaanse lire gezien kon worden als een van de meeste zwakke munteenheden van Europa. In 2002 was het daarom ook een logische stap om met de rest van Europa over te stappen naar de Euro. 1 Euro was destijds 1936.27 lire waard.

Samenstelling lire

De lire valuta bestond destijds uit munten en biljetten. Zo waren er de volgende munten: een munt van 5 lire, 10 lire, 50 lire, 100 lire, 200 lire, 500 lire en 1.000 lire. De waarde van de biljetten in Italië was: een briefje van 1.000 lire, 2.000 lire, 5.000 lire, 10.000 lire, 50.000 lire, 100.000 lire en 500.000.

De geschiedenis van de lire

De lire werd tussen 1861 en 2002 gebruikt, maar tussen 1807 en 1814 werd er ook al een vroege vorm van de lire gebruikt. Dit was gedurende de tijd van het Napolitaanse koninkrijk van Italië. De naam lire betekent dus officieel pond, in de vorm van de gewichtsterm. Heel lang geleden werd geld nog gewogen om de waarde te bepalen, daar komt dit oorspronkelijk vandaan. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak in de destijdse Italiaanse Monetaire Unie stegen de prijzen enorm. De inflatie werd een beetje terug gedrongen door de Italiaanse heerser Mussolini, hij bepaalde dat wisselkoers van de lire nu in een keer werd gezet op de verhouding 1 Britse pond is 90 Italiaanse lire. Dit zorgde voor een tijdelijke deflatie, maar ook tegelijkertijd veel problemen in de echte Italiaanse economie. Door de tweede wereld oorlog werd de inflatie in Italië weer omhoog geschroefd. Het kwam zelfs zo ver dat 1 Amerikaanse dollar 625 lire waard was. Veel gebeurtenissen zorgde hierna weer voor stijgende inflatie tot dat de lire werd vervangen door de Euro.

De oorsprong van de hoge getallen in de lire
Briefjes van 500,000 en munten van 500 of 1000 lire waren in het verleden voor toeristen heel erg verwarrend. Men kon moeilijk een idee krijgen van de waarde van diensten en producten en moest alsmaar de valuta omrekenen. De grote getallen zijn door de al eerder besproken Italiaanse politieke en economische gebeurtenissen veroorzaakt. Als de prijzen drastisch stijgen van een land, dan is een land genoodzaakt om de cijfermatige waarde van de munten en biljetten te verhogen. Door deze doorzettende verhoging zijn uiteindelijk de hoge getallen ontstaan op de Italiaanse lire. De vervanging van de lire in Euro´s heeft de verwarring van de waardes voor toeristen drastisch vermindert en heeft uiteindelijk de Italiaanse economie veel goeds gedaan. De waarde van de Italiaanse producten zijn voor het buitenland een stuk transparanter en duidelijker geworden waardoor handel een stuk aantrekkelijk werd.